نمایش محتوا
روستای بدون بیکار
سال 1396 به نام " اقتصاد مقاومتی، تولید – اشتغال " نامگذاری شده است، یکی از مهمترین مولفه های رویکرد اقتصاد مقاومتی، تقویت توان تولید ملی است. پایگاه اصلی تولید ملی در هر کشوری در روستا شکل یافته و رشد می کند. طی دهه های گذشته در پی برخی تغییرات اجتماعی – اقتصادی ایجاد شده، روستاها به مثابه کانون اصلی تولید در کشور توسعه نیافتهاند. مهاجرت های بی رویه، کم آبی، فرهنگ علاقه به شهرنشینی از جمله عواملی هستند که موجب کاهش ظرفیت های تولیدی در روستاها شده اند.
یکی از ویژگی های مهم در طرحهای مرتبط با بهبود اقتصاد روستا، مشارکت جامعه محلی در تدوین نقشه راه توسعه روستا است، به بیان دیگر طرح های توسعه روستایی می بایست تبدیل به تلاشی مشترک بین گروه های مختلف جامعه محلی و متولیان دولتی و نهادهای مردمی قرار گیرند تا با هم افزایی ظرفیت های مشترک دستیابی به اهداف توسعه فراهم شوند. در واقع ضروری است با تمرکز تمامی فعالیتها و اقدامات محلی و حتی در سطح ملی موضوع توسعه روستا مورد توجه قرار گیرد. از اینرو ویژگی " مشارکت" می تواند زمینه ساز فرایند توسعه محلی قرار گیرد و امکان ایفای نقشی فعال برای تمامی ذینفعان (از جمله مردم، نهادهای مدنی و سازمانهای مردم نهاد و دولت) را فراهم نماید.
مولفه دوم در بهبود اقتصاد روستا و تقویت معیشت ساکنان مناطق روستایی، موضوع "توانمندسازی" است. توانمندسازی به معنای افزایش توانایی، مهارت و رفتار مسئولانه افراد در جامعه محلی است، بگونه ای که امکانات و دارایی های اندک جامعه روستایی از طریق رویکردی مشارکتی، منجر به اثرگذاری در زندگی افراد جامعه شود. از اینرو توانمندسازی جامعه محلی نقش کلیدی و بنیادین در جلب مشارکت، ارتقای سرمایه اجتماعی، شناسایی و تعریف درست کسب وکارهای محلی و در نهایت تحقق توسعه اقتصاد محلی دارد. توانمندسازی شامل آموزشهای مهارتی و حرف های برای فعالیت کسب و کاری خاص، مهارتهای مدیریتی مانند نحوه توسعه بازار و یا نحوه حضور در نمایشگاه های تخصصی و یا فروش مستقیم، افزایش توان در انجام مذاکرات تجاری و مدیریت و کنترل گردش مالی و به طور کلی نحوه و میزان دسترسی به منابع مالی، اطلاعاتی و دانشی است.
انتظار میرود از طریق دو مولفه جلب مشارکت حداکثری و توانمندسازی افراد در جامعه محلی، امکان ساخت فعالانه آینده جامعه روستایی مبتنی بر درک واقعی از ظرفیتها و مزیتهای رقابت پذیر و پایدار فراهم شود.
در همین راستا صندوق کارآفرینی امید تلاش نموده است " طرح روستای بدون بیکار" را در راستای استراتژی صنعتی سازی روستاها و راهبرد منبع گرایی و مبتنی بر مزیت رقابتی روستاها بعنوان عامل و منبع مزیت رقابتی با همکاری تمامی دستگاه های مرتبط ملی، استانی و محلی با محوریت افزایش توانمندسازی و مشارکت پذیری افراد جامعه محلی به منظور اشتغال پایدار و ریشه کنی بیکاری به اجرا درآورد. تجربه موفق صندوق کارآفرینی امید در اجرای این الگو در روستاهایی مانند اسطلخ جان و دهنه سر شیجان در استان گیلان، ورزان مازندران و سایر استانها مشوق تمامی مدیران ستادی و استانی صندوق در توسعه این الگو در 100 روستای هدفگذاری در سال " اقتصاد مقاومتی، تولید – اشتغال" خواهد بود. بدین منظور این راهنما جهت اجرای هماهنگ و یکسان در سراسر کشور تنظیم و ابلاغ می گردد.